Decizia de la Bruxelles așteptată de milioane de pensionari, confirmată oficial. Ce se întâmplă cu pensiile, majorarea punctului de pensie
Orice majorarea adusă pensiilor românilor și punctului de pensie, deja de ceva timp, era legată de atingerea unui prag stabilit prin Planul Național de Redresare și Reziliență, un angajament în fața Bruxelles-ului. Ce s-a întâmplat cu acel prag.
Toate pensiile românilor nu aveau voie să depășească sub nicio formă valoarea de 9,4% din PIB, conform angajamentelor pe care România și le-a asumat în fața Comisiei Europene prin PNRR, nici acum și nici în viitor. Având în vedere că eram deja destul de aproape de respectivul procent, nu ar trebui să vină ca o surpriză faptul că actualul Guvern își dorea cu ardoare desființarea respectivei valori.
Nu de alta, dar majorarea pensiilor este cea mai facilă practică pentru a câștiga voturi și ne îndreptăm cu pași repezi către următoarele alegeri din 2024. Din fericire, premierul Ciolacu se pare că și-a atins scopul, după cum a declarat chiar el.
A dispărut pragul de 9,4% din PIB pentru pensii
„Ştiţi foarte bine că a fost eliminat, în urma discuţiilor avute şi cu doamna preşedintă a Comisiei Europene. Urmează şi noi să finalizăm legea pensiilor fiindcă avem un parteneriat. Este incorect. Cum a fost trimis PNRR la Comisie este fără 9,4.
Oricum el nu ar fi fost atins. Problema este că nu putem condamna viitorul. Până în 2030 nu se ducea la 9,4 din PIB. PIB creşte.
Este normal. Se raportează la un nominal mai mare, dar de datoria mea era să negociez şi să avem această discuţie cu Comisia”, a afirmat șeful Executivului de la București.
Mai rămâne acum ca până la finele lunii noiembrie să avem o variantă finală a legii pensiilor, lege care să facă subiectul altor negocieri la Bruxelles. La momentul de față, din spusele guvernanților, există trei variante de lege și tot atâtea pentru majorarea pensiilor românilor. Banca Mondială joacă și ea un rol în stabilirea variantei finale, având în vedere că instituția este consultantul Ministerului Muncii și al Comisiei Europene în ceea ce privește acest subiect.